A tým 19. 6. 2024

MUŽI A: Ohlédnutí za sezónou 2023/2024

Muži „A“ letos absolvovali druhý rok ve vodách Národní ligy a i v něm se probojovali do play-off, ve kterém však Asper nestačil na zlínské Lvy. Pojďme si nyní připomenout celý soutěžní ročník 2023/2024 z pohledu našeho áčka.

Do sezóny muži vstupovali už bez Ondry Vlčka, který ve 40 letech ukončil aktivní kariéru, jakkoliv fyzicky naprosto bez problémů stíhal tempu Národní ligy. Z pracovních důvodů pak už v prvním týmu nepůsobil ani Michael Maus a velký otazník visel nad Michalem Šímou, který dopředu avizoval, že pokud to nebude nutné, hrát už nebude.

Do sezóny se navíc vstupovalo s vědomím, že se síly budou muset tříštit mezi juniory a muže, protože právě juniorská kategorie působila v nejvyšší soutěži, což ale často vedlo k časovým kolizím obou týmů.

A to byl i případ první utkání v Hranicích, kam odjelo áčko pouze s 11 hráči v poli. Mezi nimi pak byl také Marek Viterna, odchovanec Jeseníku, který první polovinu sezóny odkroutil v našem dresu formou střídavých startů ze superligových Pardubic.

I navzdory malému počtu hráčů se vstup do sezóny po výhře 8:3 podařil, vítězná šňůra jako v premiérovém ročníku se však nekonala. Hned ve druhém utkání Asper doma padl se Slovanem v prodloužení a v následujících čtyřech utkání, která se odehrávala mimo naši domácí halu, jsme 3 body zaznamenali pouze po výhře 5:3 v Opavě. Mimo to však naše áčko nestačilo na Kopřivnici, Zlín či Petrovice.

Na konci října se pak Šumperk teprve podruhé představit domácím fanouškům a už tehdy se kádr okolo kapitána Jirky Trávníčka pohyboval na hraně nejlepší osmičky. Trošku klidu do dalších zápasů tak přinesla výhra nad Torpedem Havířov, vůbec první v dějinách vzájemných zápasů těchto dvou soupeřů. I v dalších utkání naši hráči bodovali, byť v Rožnově to bylo pouze za 1 bod. Následně si však Šumperk vyšlápl na Aligátory z Klobouk.

To však bylo na delší dobu vše a následovala opět série proher – v Přerově, doma s Třincem, na Slovanu Havířov i doma s Kopřivnicí.

Před Vánoci tak na áčko čekaly dva kruciální zápasy. Ten první s Opavou se dlouhou dobu nevyvíjel vůbec dobře a na začátku třetí třetiny, kdy Asper inkasoval na 4:7, to vypadalo všelijak. Muži se však vzedmuli k výbornému závěru a utkání za stavu 7:7 doputovalo až do samostatných nájezdů, ve kterých bod navíc vystřelil Ondra Mrázek.

Pracovní povinnosti a nemoci pak znamenaly, že utkání se Zlínem Šumperk odehrál pouze na 2 pětky a proti nadupanému soupeři zvítězil 8:7 a vánoční svátky tak mohl strávit v klidu ve vodách, které znamenaly účast v play-off.

Do roku 2024 pak muži vstoupili další výhrou, kdy oplatili porážku Petrovicím, následně však stejnou mincí oplácelo i Torpédo vůči našim barvám a pak přišlo neuvěřitelné utkání s Rožnovem. Ten naposledy bodoval právě proti Asperu a i tentokrát se dočkal bodového zisku. Šumperk z obrovského tlaku získali po 60 minutách pouze bod, naštěstí pro naše barvy trestná střílení dopadla v náš prospěch. Následovalo velice důležité vítězství proti Kloboukům a také domácí výhra nad Přerovem. Tyto dvě výhry přiblížily naše barvy už velmi blízko k play-off a k jistotě stačilo bodovat na půdě Třince.

Toto utkání (opět v malém počtu 10 hráčů) se sice vyvíjelo tak, že by se body jistě uhrát daly, ve třetí třetině ale domácí odskočili. I tak o tomto hracím víkendu mohlo být hotovo, ale žádný z potřebných výsledků nepadl, a tak se schvalovalo k přímému souboji o play-off s Hranicemi.

Do něj už ale Šumperk přeci jenom vstupoval s jistotou, protože Zlín dokázal porazit v odpoledním utkání Slovan Havířov, který už tak naše hráče nemohl přeskočit. I tak ale chtěli domácí hráči poslední utkání základní části vyhrát. Povětšinu utkání to byl právě Asper, kdo byl nebezpečnější, nakonec však utkání dospělo až do prodloužení, ve kterém se v přesilovce prosadili hosté, kteří tak na poslední chvíli prklouzli do play-off na úkor Opavy.

V play-off si náš tým vybral nováček ze Zlína, který disponuje širokým a kvalitním kádrem, a právě šířka kádru spojená s větší psychickou odolností byla klíčem k úspěchu v této čtvrtfinálové sérii. Do ní sice Šumperk vstoupil vítězně, v další třech duelech se však radoval náš soupeř a nám tak 25. února skončila sezóna.

Do té nové sezóny Šumperk vstoupí doplněn o řadu šikovných juniorů, kteří působili v nejvyšší juniorské soutěži.